måndag 30 augusti 2010

Moderata muslimer en sanning med modifikation?

Jag fick ett mail med länk till en artikel av Jesus Alcala i Svenska Dagbladet.

Med täckta ansikten kan vi inte mötas

Alcala avslöjar för mig okända fakta, som visar att saker och ting är värre än vad man normalt tror. Hur det nu kan komma sig. Censur?


Samtidigt som Alia strider för sin niqab strider Miriam, född i Guatemala och nyss kommen till Sverige, på sitt håll. Miriam DO-anmäler Hjalmar Strömerskolan i Strömsund för att den gör för lite åt den diskriminering och de trakasserier som muslimska män utsätter kvinnliga klasskamrater – i vuxenutbildning för invandrare (SFI) – för. Männen tvingar kvinnorna att sitta längst bak i klassrummet, tvingar muslimska kvinnor att bära niqab och tillåter dem inte att tala för sig själva.

Skolan säger: Muslimska män från främst Uzbekistan har i flera år åberopat sin trosfrihet för att ”kräva särskilda klasser för män respektive kvinnor”, för att ”deras kvinnor skulle få bära ansiktsslöja” och för att ”kvinnorna ej fick tala när andra män lyssnade”. Skolledningen tog inte strid. Männen skulle nog ändra sig med tiden.

Hösten 2006 blev klasserna könsuppdelade men vårterminen 2008 kunde de muslimska männen tänka sig en medelväg: gemensamma klassrum på villkor att skolan satte upp skärmar bakom vilka kvinnorna, helst också de icke muslimska, skulle sitta.

Skärmar sattes upp och kvinnorna placerades bakom skärmarna. Lärarna var emellertid missnöjda. Undervisningen blev omöjlig när kvinnorna satt bakom skärmar och därtill inte fick delta i samtalen. Varje fråga som lärarna ville diskutera måste först tas upp med männen. Muslimska kvinnor fick aldrig ”vistas i enrum med manliga lärare”. Icke muslimska elever var illa berörda av denna ordning
.


Helt plötsligt framstår Sverigedemokraternas av många kritiserade valfilm som
höjden av nyansering.

Och jag tvingas åter fråga:

Vad är en "moderat muslim"? Ett önsketänkande som bortser från en mer komplex verklighet än den som är förenlig med dogmen om den goda massinvandringen?

Är taxichaufförer som vägrar köra passagerare med hundar (då även blindhundar) "moderata muslimer"?

Religion bakom vägran att köra hund i taxibil

Är de som kräver att muslimska kvinnor och flickor skall bära huvudduk "moderata muslimer"?

Är de som kräver särskilda tider för kvinnliga muslimska besökare på simhallar "moderata muslimer"?
Egna badtider för muslimska kvinnor

Är de som är emot att deras barn läser Nalle Puh, för att Nalle Puhs kompis "Nasse" är en gris, och grisar är "smutsiga djur", liksom hundar, är de "moderata muslimer"?
En kommentar till Muhammedteckningarna

Är de muslimer som motsätter sig homovigslar i moskéer "moderata muslimer"?

Är de som insisterar på obedövad slakt till böneläsning "moderata muslimer"? (Låt vara att svenska muslimer varit mer kompromissvänliga än Judiska Centralrådet på den punkten.)

Är muslimerna i muslimska länder "moderata muslimer"?

Varför är i så fall muslimska länder så fattiga och odemokratiska samt utan rättigheter för kvinnor och djur?

Jag misstänker att "moderata muslimer" är betydligt färre än vad vi hoppas, att vi sticker huvudet i sanden och vägrar se verkligheten.

De flesta är inte terroristsympatisörer, men en förfärligt stor minoritet är det.
I alla fall i Storbritannien.

Efter Londonbombningarna 2005 gjorde Times en enkätundersökning bland brittiska muslimer:


Sexton procent sade att även om attacken var moraliskt fel, var saken god.
•Tretton procent betraktade terroristerna som martyrer.
•Sju procent ansåg att självmordsattacker mot civila i England kan rättfärdigas under vissa omständigheter.
•Två procent skulle vara stolta om en familjemedlem bestämde sig för att gå med i Al Qaeda. Sexton procent skulle vara likgiltiga.
Bara i London räknar Steyn med att man borde finna kanske 70 000 potentiella terroristsympatisörer. Ett fjärde och kanske besvärligare problem är att många muslimer i Europa förkastar värdsamhällets värderingar. Steyn refererar en undersökning enligt vilken över 60 procent av Storbritanniens muslimer säger sig vilja leva under sharia. Fyrtio procent av de tillfrågade muslimerna föredrog en hård variant av sharia
.

http://www.samtiden.com/node/251


I Sveriges fall vet vi inget. Det enda vi vet är att svenska muslimer är den grupp som är mest judefientlig enligt en undersökning av Forum för levande historia.

Jag gissar att de "moderata muslimerna" är i minoritet, om man med "moderat muslim" menar någon som är lika liberal och tolerant i sina åsikter som de flesta svenskar.

Om man däremot menar att de är motståndare till al-Qaida, och självmordsbombare, ja, då kanske de är i majoritet.

Men de är ändå betydligt mer "konservativa" i sin syn på islam än vad de flesta svenskar är i förhållande till sin syn på kristendomen.

Detta kan naturligtvis urskuldas med hänvisning till förhållandena i ursprungsländerna, och med historiska skäl, men det medför ändå problem i form av ständiga kulturkrockar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Forumet modererat varför lagstridiga kommentarer ej publiceras. Ber om överseende med fördröjning av publiceringar på grund av återkommande tidsbrist.